Was ist eine akustische Täuschung?

Mikä on akustinen petos?

Ehkä tiedät, että et voi aina luottaa 100 % aistien havaintoon. Tiedät ehdottomasti optisen petoksen tyypillisen ilmiön. Fata Morgana on myös sinulle tiedossa. Tämä luo koon tai tilojen illuusion. On myös toivottuja esityksiä, jotka ovat erittäin suosittuja taiteessa, esimerkiksi postikorteissa tai kalentereissa.

paljon vähemmän tunnettu kuitenkin, että on myös akustista petosta . Joskus tulkitset ympäristösi havaitsemasi äänet, koska joskus tulkitset hyvin eri tavalla kuin ne ovat todellisuudessa. Oppaassamme tunnet joitain esimerkkejä.

peitetyt äänet

tapahtuu, että kuulet kaksi ääntä samanaikaisesti, jotka eroavat hyvin vähän korkeuden suhteen. Sitten otat vain kovemman ärsykkeen tietoiseksi. Ratkaiseva tekijä on, että yksi näistä kahdesta äänestä on paljon kovempi kuin toinen.

MP3 -muodon taitavat keksijät käyttivät tätä akustista petosta. Jos musiikkia soitetaan, osa ääniä voidaan yksinkertaisesti jättää pois. Jotkut ihmiset ottavat sävyjä joka tapauksessa. Tällä on tärkeä rooli digitalisoinnissa. Tiedonsiirtoon vaikuttaa myös prosessissa. Mitä pienempi tiedostot, sitä parempi. Sitten vain minimaalinen avaruusvaatimus on tarpeen musiikkitiedostojen tallentamiseksi tai Internetissä nopeammin siirtämiseksi.

Shepard Skala

akustinen ilmiö

SO -CALLED Shepard Scale käsittelee akustista ilmiötä, jossa useita tavoitteita pelataan samanaikaisesti. Tunnukset ovat erilaisia. Koska äänenvoimakkuus muuttuu ajan myötä, kuuntelijana sinulla on tunne, että kuulet asteikon. Itse asiassa kuulet vain samat äänet, ja jokaisella näistä sävyistä on erilainen tilavuus. Internetistä löydät paljon kauniita äänimerkkejä. Vaikutukset, jotka voit nähdä, vaikuttavat erittäin futuristisilta. Taiteilijat kieltäytyvät myös tästä petoksesta, esimerkiksi pianoteoksista. Tätä ilmiötä käytetään joskus jopa elinputket tietyissä melodioissa. Tämä luo erittäin kelluvan äänikokemuksen.

melodiat, joilla on salaperäinen tausta

Diana German on tunnettu amerikkalainen musiikkipsykologi. Opinnoissaan hän havaitsi, että mielivaltaisesti valittujen melodian fragmenttien tunnistaminen ei yleensä ole mahdollista ilman yhtenäistä kontekstia. Heti kun aihe on kuullut koko musiikkikappaleen, hänelle on mahdollista johtaa koko melodia fragmenteista. Aivosi voivat lisätä puuttuvat kohdat tarvittaessa. Sitten kuulet koko kappaleen päässäsi, vaikka voit havaita vain yksittäiset sävyt siitä.

Spatiaalinen äänitehoste stereoofonie

Erityinen huoneäänitehoste voidaan luoda stereofonie -sovelluksella. Pohjimmiltaan tarvitaan vain kaksi erilaista kaiutinjärjestelmää, jotka toistavat äänet. Taitavalla hallinnalla syntyy illuusio siitä, että äänilähde olisi huoneessa muualla kuin tosiasiassa. Tätä erikoisvaikutusta käytetään usein elokuvateatterissa tai konsertissa.

siitä tulee erityisen mielenkiintoista 3D -animaatioille. Sitten avaruuskuva lisätään optiseen illuusioon. Edellytys on, että äänet asetetaan tarkalleen oikeaan paikkaan. Tuloksena oleva vaikutelma on realistisempi, ja joskus et melkein enää voi enää erottaa elokuvaa ja todellisuutta.

Special McGurk Effect

Tiedätkö varmasti, että kuulet tarkalleen mitä joku sanoo? Jos olet todella niin varma, voit kokeilla sitä McGurk -tehosteella. Tämä on erittäin mielenkiintoinen akustinen petos: kuuntelukokemus on päällekkäin optisen käsityksen avulla. Päättäväinen tekijä on aina mitä liikkuminen puhuja tekee suulla. Uskot todella, että kuulet muita sanoja. Tallennettu äänisekvenssi ei kuitenkaan muutu.

Tällä vaikutuksella huomaat, että voit jopa lukea tajuttomasti jopa huulet, mutta tarvitset jonkin verran harjoittelua tarkkaan tunnistukseen.

tinnitus petoksena

Yksi tunnetuimmista ja epämiellyttävimmistä akustisista petoksista on tinnitus . Tämä on oikeastaan ​​korvan fantomimelu. Voit kuulla nämä, mutta niitä ei oikeastaan ​​ole. Tinnitus voi olla erittäin ärsyttävä sinulle. Varsinkin kun tinnitus osoittautuu pysyväksi, siitä tulee todella epämiellyttävää.

tinnituksen liipaisin sisältää:

  • Onnettomuudet
  • Kuulon trauma lyhyen tai pitkäaikaisen ylikuormituksen kautta
  • Stressi

tinnituksen tapauksessa erilaiset hoitomuodot ovat sopivia, esimerkiksi lääke, psykologiset tai fysiologiset hoidot.

kuulolaite voi myös edistää tinnituksen onnistunutta hoitoa.