Hörverlust: Behandlung, Ursachen, Symptome

(äkillinen) kuulovamma ja sen syyt

maailmanlaajuisesti vaikuttaa miljardiin kuulonmenetyksen ihmisiin. Sekä vastasyntyneillä että lapsilla ja aikuisilla on riski saada kuulon heikkous tai syntynyt heidän kanssaan. Kuulonmenetykset voivat tapahtua sekä yhdellä (yksipuolisella) että sekä (kahdenvälisillä) korvilla. Termi sisältää useita erilaisia ​​muotoja. Voit saada lisätietoja kuulonmenetyksestä/kuulon menetyksestä.

Kuulonmenetykset aiheuttavat

Kuulon menetys johtuu eri syistä. Toisaalta se on perusteltua luonnollisella ikääntymisprosessilla, jossa melun pilaantuminen on erityisesti ratkaiseva rooli. Toisaalta etenkin, etenkin lapsilla, on usein väliaikaisen tai pysyvän kuulonmenetyksen liipaisin.

Kuulon menetys Vertite

Keskikorvan tulehdus johtaa korvan limakalvojen turvotukseen. Seurauksena on, että sisäkorvan ilmanvaihtoa ei enää taata. Tämä luo negatiivista painetta, joka ilmaistaan ​​painepaineessa. Voi olla väliaikainen kuulovamma, joka yleensä katoaa tulehduksen parantamisen jälkeen.

tukkeutuneiden korvien aiheuttama kuulonmenetys

korvien ummetus voi myös johtaa väliaikaiseen kuulonmenetykseen. Lapsilla jotkut korvat tukkeutuvat vieraiden elinten tunkeutumisella. Tässä tapauksessa etäisyydellä on riski, että korvan vahingot ovat vahingossa, jolla voi olla myös ongelmia sen kanssa pitkällä aikavälillä. Aikuisten potilailla on useammin korvakanavan ummetus korvavahan takia. Tämä on myös väliaikainen kuuntelurajoitus, joka korjataan puhdistamalla.

Stressistä johtuva kuulon menetys

Kuulonmenetys voi johtua liiallisesta stressistä. Uskotaan, että stressihormoni -adrenaliini on vastuussa, mikä aiheuttaa verisuonien kouristuksen. Tarkkaa prosessia ei kuitenkaan tunneta kokonaan. Jokaisen, joka kärsii kuulon menetyksestä liiallisella stressillä, tulisi olla tietoinen kuuloonnettomuuden riskistä. Tällaisessa epäilyssä vierailu asiantuntijalle on suositeltavaa.

aivohalvauksen aiheuttama kuulon menetys

ajallinen lohkoon vaikuttavat aivohalvaukset voivat vaikuttaa äänirautateisiin ja siten rajoittaa kuulemista. Kuulonmenetyksen ja aivohalvausten välinen yhteys voidaan nähdä myös päinvastoin: Potilaat, jotka kärsivät äkillisestä kuulonmenetyksestä, ovat osoittaneet tutkimuksissa suuremman aivohalvauksen riskin.

Corona

kuulon menetys

Yleensä virusinfektiot vaikuttavat mahdollisesti kuulonmenetyksen esiintymiseen. Toistaiseksi kuulorajoitukset ovat toistaiseksi tunnettu vain aktiivisena COVID-19-oireena. Myöhäisten seurausten yhteydessä kuulon menetys mainitaan useammin, mutta yhteyttä ei ole vielä selvennetty tutkimuksen puutteen vuoksi. Jos kärsit kuulonmenetyksestä korona -infektion yhteydessä, sinua tulisi käsitellä mahdollisimman pian.

Kuulon menetys vanhassa iässä

noin 50 -vuotiaasta lähtien se on osa luonnollista ikääntymisprosessia, joka vähentää kuulon suorituskykyä. Kuulonmenetyksen syitä, joita kutsutaan myös presbyakusis , eivät ole täysin selkeitä. Voidaan olettaa, että hiussolujen sulkeminen luonnollisen ikääntymisen sisäkorvassa, vuosikymmenien melujen pilaantumisen ja perinnöllisten tekijöiden vaikutuksesta.

Äkillinen kuulonmenetys

Äkillinen kuulovamma on, kun menetys tapahtuu yhtäkkiä yhdellä tai molemmilla korvilla muutamassa päivässä. Tämä on lääketieteellinen hätätilanne, jonka kanssa sinun pitäisi heti nähdä lääkäri. Jotkut kärsineistä kuulevat ”planp” -äänen ennen kuulonmenetyksen alkamista. Lisäksi tapahtuu usein yhdistelmä tinnituksen tai huimauksen kanssa. Syitä ovat:

  • Korvan vahan liiallinen määrä
  • Virusinfektiot
  • Kasvatus
  • Pään trauma
  • Lääkitys
  • Immuunisairaudet
  • Idiopaattiset sairaudet (multippeliskleroosi, menière )
  • Verisuonitauteja, jotka rajoittavat korvan verenkiertoa.

"kuulonmenetyksen" diagnoosi tapahtuu yli 30 desibelin kuulemisen vähentyessä kolmella taajuudella. Yleensä äkillisen kuulonmenetyksen tuottaminen on mahdollista kahden viikon kuluessa, mutta hoidon tyyppi ja kesto riippuvat erityisestä syystä.

kuulonmenetyksen hoito

Kuulonmenetyksen syystä riippuen erilaiset hoitotoimenpiteet ovat lupaavia. Monet liipaisimet voidaan jo poistaa pienillä interventioilla tai lääkehoidolla. Infektioiden kautta tapahtuvat kuulovammaiset ratkaistaan ​​myös taudin parantamisen jälkeen. Pysyvien kuuntelurajoitusten tapauksessa kuulolaitteiden käyttäminen on suurelta osin saatavana. Seuraava pätee: Mitä aikaisemmin kävely lääkäriin, sitä parempi. Jos odotat liian kauan, riski heikkenee kuuloasi tai muita ei -toivottuja sivuvaikutuksia, kuten taipumus sosiaaliseen eristykseen.